UPS

De UPS of noodstroomvoeding (Uninterruptible Power Supply) bestaat bij kleine vermogens gewoonlijk uit een accu en een wisselrichter. Dit soort batterij gedreven systemen wordt ook wel statische UPS genoemd. Bij grotere vermogens (>1MVA) wordt er vaak voor kinetische opslag van energie gekozen, een zogenaamd dynamisch UPS-systeem, bijvoorbeeld in de vorm van een vliegwiel. Kleinere UPS’en kunnen voldoende stroom leveren om daarmee een computer (server en/of randapparatuur) gedurende enige tientallen minuten voeden.

Karakteristieken van een noodstroomvoeding zijn:

  • het maximaal te leveren vermogen
  • de maximale tijd dat de UPS dit vermogen kan leveren (vaak enkele minuten).
  • kwaliteit van de geproduceerde wisselstroom (blok-golf of sinus-golf)

De goedkopere noodstroomvoedingen produceren wisselstroom in de vorm van een blokvorm, terwijl duurdere noodstroomvoedingen wisselstroom produceren met sinuscurve. Hoe hoog de kwaliteit van de golfvorm van een UPS moet zijn, hangt af van de eigenschappen van de energieverbruikers die aangesloten zijn. Sommige apparaten hebben elektriciteit met een bijna perfecte sinuscurve (gelijkaardig aan diegene die uw energieleverancier levert) nodig om goed te werken. Andere apparaten werken behoorlijk op blokgolfelektriciteit.

Indien u gevoelige apparatuur wil beschermen (computers, servers, telefooncentrales) adviseren we om een online noodstroomvoeding te nemen. We bieden enkel noodstroomvoedingen aan met gesimuleerde sinuscurve of echte sinuscurve. Onze aangeboden UPS systemen van de Budget Pro reeks produceert wisselstroom met een gesimuleerde sinuscurve.

Er bestaan meerdere UPS systemen.
De drie meest bekende zijn:

  • Off-line.
  • Line-interactive.
  • On-line (double conversion)

On-line UPS systemen

Een On-line UPS, ook wel double-conversion UPS genoemd is het enige, echte “no Break-systeem”. Bij een on-line noodstroomvoeding wordt het totale opgenomen vermogen van de UPS door de gelijkrichter omgezet in een gelijkspanning. Op deze gelijkspanning is zowel de batterij alsook de omvormer aangesloten. Bij deze configuratie merkt de omvormer dus niet of hij nu gevoed wordt vanuit de gelijkrichter of vanuit de batterij.
Bij “Net-bedrijf” voedt de gelijkrichter de omvormer en wordt tevens de batterij op “druppellading” gehouden. Valt nu de netvoeding weg wordt deze voeding van de omvormer onderbrekingsvrij overgenomen door de batterij, de belasting merkt dus geen enkel verschil tussen net -en batterijvoeding. Daar de term On-line niet beschermd is en dus ook voor andere soorten UPS gebruikt mag worden spreekt men ook wel van een “True On-Line UPS“.

Omdat bij een True On-Line UPS een gelijkrichter en een omvormer wordt toegepast die continu het volledige vermogen van de belasting voeden zijn deze componenten veel zwaarder uitgevoerd dan bij een off-line UPS en een line-interactive UPS, hierdoor is een echt on-line No Break-systeem relatief duur, doch biedt het de beste bescherming bij het falen van de stroomtoevoer.

Een True On-Line systeem kan overal worden toegepast waar de betrouwbaarheid en de kwaliteit van de voeding belangrijk is. Een True On-Line UPS levert de beste beveiliging voor kritische apparatuur! Het is dan ook het enige type dat we zullen voorstellen; de anderen geven immers een vals gevoel van veiligheid.

Wij zijn leverancier van UPS systemen voor particulieren en bedrijven.


Bescherm uw gevoelige elektrische apparatuur en data met een noodstroomvoeding of UPS tijdens het uitvallen van de elektriciteit.