NAS-server

Een NAS-server (Network Attached Storage) is eigenlijk een harde schijf die is voorzien van een netwerkaansluiting. Hierdoor zijn alle bestanden die op een NAS staan beschikbaar voor alle gebruikers in je thuisnetwerk. Voor de meeste modellen in ons gamma zijn diezelfde bestanden ook toegankelijk via het internet vanop afstand. Afhankelijk van uw noden zijn er verschillende soorten verkrijgbaar.
De marktleider van NAS-servers is QNAP; de grootste online QNAP winkel kan u vinden op de QNAP Online Winkel

Van de velen die een NAS thuis of op kantoor hebben staan, zullen er veel antwoorden dat ze nooit meer zonder kunnen. Een NAS is bijzonder handig om opslag te centraliseren op het netwerk, maar tegenwoordig kan een NAS zoveel meer. Een NAS of netwerkschijf slaat vele terabytes aan persoonlijke bestanden centraal op in het netwerk, en maakt ze beschikbaar voor anderen. Tot zover de standaarddefinitie, want een NAS doet nog véél meer:

 • Uw data delen over het netwerk/internet.
 • Een backup maken over het netwerk/internet/met een andere NAS-server
 • Het draaien van een Virtual host
 • VPN server
 • Surveillance station met persoonlijke videorecorder en live-feed.
 • Muziek en video’s streamen (ook naar uw Telenet Digicorder via DLNA)

Waar moet je vooral op letten bij de keuze van een NAS server:

 • De schrijf- en leessnelheden van een NAS (transfertsnelheden) worden in de eerste plaats door de ingebouwde processor bepaald. Hoe sneller de processor, hoe sneller je NAS. De snelste modellen zijn deze met een Intel processor. De goedkopere modellen zijn meestal met een single core of dual core Marvell processor uitgerust.
 • De gewenste hoeveelheid opslagruimte
 • Wil je RAIDgebruiken? Dan heb je minstens 2 harde schijven voor JBOD, RAID 0 en RAID 1. Ten minste 3 harde schijven voor RAID 5. Bij Raid 1 en RAID 5 mag er één harde schijf defect gaan zonder dat je gegevens verliest. Bij RAID 6 mogen er zelfs twee harde schijven gelijktijdig stuk gaan.
 • Hoeveel harde schijven wil je later nog kunnen bijplaatsen om je volume eventueel te kunnen uitbreiden?
 • Kies je voor 1TB, 2TB, 3TB of 4TB harde schijven om in te bouwen? Let er wel op dat je totale ruimte afhankelijk is van het gekozen RAID systeem. Hoe veiliger het RAID systeem, hoe meer ruimte er nodig is om de informatie dubbel te bewaren. 4 harde schijven van 1TB in een RAID5 configuratie zullen je ongeveer 3TB geven. Dezelfde schijven geven je 2TB in een RAID6 configuratie.
 • Vergeet geen externe harde schijf aan te schaffen om een back-up van al je gegevens van je NAS te kunnen maken! Zelfs bij RAID 1 en RAID 5 gegevensbescherming ben je niet helemaal veilig ! Denk ook maar eens aan een brand, diefstal, een plotseling defecte NAS of andere calamiteiten.

Nas Server en Backup

De NAS server kan worden geconfigureerd als de primaire en/of tweede back-up centrum van uw data. De NAS server biedt geavanceerde RAID bescherming tegen harddrive gebreken. U kunt ook automatisch een schematische back-up van de data naar apparaten op afstand configureren. De data kan sneller worden ontvangen en eenvoudiger dan wanneer traditionele tapes worden gebruikt.

We willen wel benadrukken dat RAID geen garantie is dat er met uw data niets kan gebeuren. Daarom zullen we altijd een extra backup aanraden!

We moeten hier wel aan toevoegen dat we steeds het advies geven om ook een duplicaat van uw backup op een andere locatie te bewaren. We denken dan vooral aan een cloud service of het bewaren van een kopie op een andere locatie. Deze maatregel lijkt misschien overdreven maar de ervaring leert ons dat het in sommige gevallen heel wat problemen kan vermijden.

 


RAID is geen backup! Een QNAP kopen dat kan in de online winkel van QNAP !