NAS-server

Iemand die een NAS thuis of op kantoor begint te gebruiken kan al snel niet meer zonder maar wat is een nas-server nu eigenlijk?

Een NAS-server (Network Attached Storage) is een harde schijf die voorzien is van een netwerkaansluiting. Hierdoor worden alle bestanden die op een NAS staan ook beschikbaar voor alle gebruikers in uw thuisnetwerk en zijn in de meeste gevallen ook toegankelijk vanop afstand via internet.

Tot zover de standaarddefinitie, want een NAS doet nog véél meer:

 • Uw data delen over het netwerk/internet.
 • Een backup maken over het netwerk/internet/met een andere NAS-server
 • Het draaien van een Virtual host
 • Fungeren als VPN server
 • Surveillance met persoonlijke videorecorder en live-feed uitvoeren.
 • Muziek en video’s streamen (ook naar uw Telenet Digicorder via DLNA of een ander compatibel toestel)

Tips voor het kiezen van een NAS server

 • Hier spelen twee factoren een rol: snelheid en opslagruimte.
  • De schrijf- en leessnelheden (transfertsnelheden) van een NAS worden in de eerste plaats door de snelheid van de ingebouwde processor bepaald. De snelste modellen zijn uitgerust met een Intel processor. De goedkopere modellen bevatten meestal een single core of dual core Marvell processor.
  • Opslagruimte:
   • Wil u RAID gebruiken? Dan hebt u minstens 2 harde schijven voor JBOD, RAID 0 en RAID 1. Ten minste 3 harde schijven voor RAID 5. Bij Raid 1 en RAID 5 mag er één harde schijf defect gaan zonder dat u gegevens verliest. Bij RAID 6 mogen er zelfs twee harde schijven gelijktijdig stuk gaan.
   • De meeste RAID configuraties gebruiken bij voorkeur harde schijven van dezelfde grootte (behalve RAIS50 en JBOD).
   • Hoeveel harde schijven wil u later eventueel nog kunnen bijplaatsen om het volume te kunnen uitbreiden?
   • Kiest u ervoor om 1TB, 2TB, 3TB of 4TB harde schijven in te bouwen? Let er wel op dat uw totale ruimte afhankelijk is van het gekozen RAID systeem. Hoe veiliger het RAID systeem, hoe meer ruimte er nodig is om de informatie dubbel te bewaren. 4 harde schijven van 1TB in een RAID5 configuratie zullen ongeveer 3TB geven. Dezelfde schijven geven 2TB in een RAID6 configuratie.
   • De meest performante RAID configuratie is RAID10.

  Vergeet geen externe harde schijf aan te schaffen om een back-up van alle gegevens van uw NAS te kunnen maken! Zelfs bij RAID 1 en RAID 5 gegevensbescherming bent u niet helemaal veilig ! Denk ook maar eens aan een brand, diefstal, een plotseling defecte NAS of andere calamiteiten.

QNAP Winkel

Alle bestellingen worden verdeeld, ingepakt en verstuurd vanuit België vanuit onze QNAP winkel. Omdat QNAP heel regelmatig nieuwe modellen op de markt brengt, proberen we onze stock te beperken. Hierdoor kan het zijn dat bepaalde QNAP modellen niet meer op stock zijn terwijl dit toch anders aangegeven is in de online winkel. In dat geval doen we er alles aan om u een gelijkaardig model voor te stellen. Uiteraard bent u volledig vrij om hierop in te gaan of niet.

Configuratie van een QNAP is vrij eenvoudig en er bestaat uitstekende online documentatie.
Daarnaast hebben we een eigen installatieteam en leveren 7/7 ondersteuning, ook buiten de kantooruren. We helpen u vanop afstand of komen on site na afspraak. Indien u nog vragen heeft kan u ons altijd mailen op info@stenan.be

Neem snel een kijkje naar ons zeer uitgebreid gamma van QNAP modellen in onze QNAP winkel.

We raden aan om uw netwerk goed te beveiligen. Hiervoor zijn de Fortinetfirewall’s het meest geschikt.
Al onze prijzen zijn exclusief BTW en inclusief verzending. Tijdens het afrekenen wordt de BTW toegevoegd.


RAID is geen backup! Een QNAP kopen dat kan in de online winkel van QNAP !